Složení: sušená šťáva z listů mladého ječmene, organický maltodextrin, organická celozrnná rýže
Balení: 250g
Dávkování: 1 kávovou lžičku (cca 1,5g) rozmíchat do 1,5 - 2 dcl chladné neperlivé vody nebo oblíbeného džusu 1-2 krát denně na lačno, děti do 10 let ½ lžičky 1-2 krát denně
Skladování: v chladnu, suchu a temnu (ne v lednici)
Nutriční látky:
Vitaminy: A (100% betakaroten), B1 (Thiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (Pyridoxin), B12 (Cobalamin), C, E, K, Biotin, Cholin, kyselina listová
Minerály: bór, vápník, chróm, kobalt, měď, jód, železo, hořčík, mangan, nikl, fosfor, draslík, selen, sodík, síra, zinek a dalších více jak 50 stopových prvků.
Enzymy: kataláza, cytochromoxidáza, DNáza, FA-oxidáza, hexokináza, dehydrogenáza, nitrát reduktáza, nitro-oxyreduktáza, peroxidáza, fosfatáza, fosfolipáza, polyfenoloxidáza, RNáza, superoxiddismutáza, transhydrogenáza, hexokináza, aminotransferáza, aspartáza .
Aminokyseliny: alanin, arginin, asparagová kyselina, cystein, glutamová kyselina , glycin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, prolin, serin, threonin, tryptofan, tyroxin, valin.
Esenciální mastné kyseliny: linolová a linolenová kyselina.
Ostatní fytolátky: chlorofyl, bioflavonoidy, 2"-O-Glykosylisovitexin (2"-O-GIV).
Některé nutriční hodnoty na 3g (doporučená denní dávka)
Energetická hodnota
|
44,00 kJ/10 kcal
|
Cukry
|
2 g
|
Bílkoviny
|
700 mg
|
Tuky
|
150 mg
|
Chlorofyl
|
44,70 mg
|
Minerální látky:
Draslík
|
264,0 mg
|
Vápník
|
21,54 mg
|
Hořčík
|
6,74 mg
|
Železo
|
1,47 mg
|
Zinek
|
0,22 mg
|
Mangan
|
0,16 mg
|
Měď
|
0,04 mg
|
Sodík
|
25 mg
|
Vitaminy:
Vitamin A (betakaroten)
|
750 IU/ 0,93 mg
|
Vitamin C
|
9,87 mg
|
Vitamin E
|
1,53 mg
|
Vitamin B1
|
0,04 mg
|
Vitamin B2
|
0,08 mg
|
Vitamin B3
|
0,32 mg
|
Vitamin B5
|
0,15 mg
|
Vitamin B6
|
10,2 mcg
|
Vitamin B12
|
2,40 mcg
|
Kyselina listová
|
19,20 mcg
|
Biotin
|
1,44 mcg
|
Některé blahodárné účinky těchto nutričních látek na organizmus:
Minerální látky a stopové prvky
Ječmen je zdrojem mnoha důležitých minerálních látek a stopových prvků. Obsahuje významné množství manganu a zinku a ve srovnání například s pšenicí obsahuje 25x více draslíku, 5x více železa, 37x více vápníku, více než dvojnásobek hořčíku, ale o polovinu méně fosforu, kterého je ve většině běžných potravin nadbytek (např. mléčné výrobky). Tolik potřebný vápník, jehož nedostatek způsobuje osteoporózu a kazivost zubů, je v Ječmeni obsažen ve formě pro náš organizmus snadno využitelné, na rozdíl od vápníku v mléčných výrobcích. Zahříváním mléka (pasterizací) se vápník organický mění na anorganický, což může vést k jeho nežádoucímu ukládání v organizmu a vzniku např. ledvinových kamenů.
Vitaminy
Vitaminy, které obsahuje, aktivují enzymy pomáhající při prevenci nemocí a patologických stavů. Ječmen má vysoký obsah betakarotenu, vitaminu C, E, vitaminů řady B, biotinu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové a cholinu. Dodává nám tedy vitaminy, jejichž nedostatkem trpíme, protože v našem jídelníčku převládají potraviny, které zpracováním, dopravou a následnou úpravou ztratí živiny dříve, než se dostanou na stůl. Například obsah vitaminu C v čerstvě nastrouhané ředkvičce klesne na vzduchu až o polovinu již za pouhých pět minut. Množství vitaminů B1 a B2 v potravinách dramaticky klesá při vaření. Mnoho průmyslově upravovaných potravin našemu organizmu při procesu trávení vitaminy dokonce odčerpává.Vitaminy a ostatní živiny v Ječmeni však zůstávají díky patentované technologii stále aktivní.
Enzymy
Díky šetrnému zpracování obsahuje Ječmen celé spektrum živých enzymů. Vědci identifikovali v lidském těle přes 3 000 enzymů. Bez enzymů dochází k narušení všech důležitých životních funkcí jako je trávení, dýchání, pohyb apod. V roce 1979 zaznělo na Generálním zasedání japonských farmaceutických společností, že extrakt zeleného ječmene obsahuje více než 20 enzymů a nové studie odhalují další a další. V Ječmeni se nachází i superoxid dismutáza (SOD), likvidátor volných radikálů, cytochrom oxidáza, enzym urychlující oxidaci a redukci, peroxidáza rozkládající peroxid vodíku na kyslík a vodu pro snadné vyloučení z těla, oxidáza nutná ke zpracování mastných kyselin, transhydrogenáza důležitá pro srdeční tkáň atd. Většina komerčně dostupných enzymatických přípravků (i těch na systémovou enzymoterapii) získává enzymy z krve, orgánů a tkání živočichů a obsahuje mnohdy jen tři (pouze zažívací) enzymy. Mnozí odborníci tyto zdroje zpochybňují a doporučují ryze rostlinnou enzymoterapii.
Bílkoviny
45 % hmotnosti Ječmene tvoří bílkoviny (u bílé mouky je to pouze 10 %). Ty mají nízkou molekulární hmotnost a lidské tělo je snadno využívá při stavbě tkání. Ječmen podporuje zdravý růst těla. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice.
Antioxidanty
Ječmen má také silné antioxidační účinky. Obsahuje účinný antioxidant 2"-O-glykosylisovitexin (GIV). Jeho antioxidační aktivita proti oxidačnímu poškození lipidů pokožky způsobenému UV zářením je přibližně 500krát vyšší než aktivita vitaminu E. GIV také podporuje vysokou tlumící aktivitu aterosklerózy naměřenou v krevní plasmě. Jeho aktivita několikanásobně převyšuje aktivitu vitaminu C.
Mezi přítomné silné antioxidanty patří i superoxid dismutáza (SOD), který pomáhá omlazovat buňky, a o kterém se předpokládá, že souvisí s dlouhověkostí, a sukcinát alfa-tokoferola, u něhož je prokázána silná antimutagenní aktivita, tzn. že snižuje riziko nádorových onemocnění včetně rakoviny prsu a tračníku.
Chlorofyl
Ječmen je bohatý na přírodní zázrak - chlorofyl. Ten je znám především pro své dezinfekční vlastnosti. Proto je možné zelenou šťávu použít při ošetření popálenin a kožních zranění. Působí i protizánětlivé a má antioxidační vlastnosti. Chlorofyl pomáhá tělu přijímat železo a napomáhá tak při odstranění chudokrevnosti. Při užívání chlorofylu (zeleného „krevního" barviva rostlin) v zelené šťávě byl zaznamenán i vzrůst hladiny hemoglobinu v krvi (červeného krevního barviva živočichů).
Podle odborníků z Kalifornslé univerzity v Davisu má chlorofyl pozitivní vliv i na bohatost mužského spermatu a potenci. Za zmínku stojí i jeho schopnost bránit růstu bakterií způsobujících zápach v dutině ústní. Proto se doporučuje zelenou šťávu před polknutím chvilku „poválet" v ústech.
Acido-alkalická rovnováha
Vařená strava a rafinace potravin způsobují překyselení organizmu, které se často projevuje pálením žáhy. V těle klesá pH a dochází k zatížení imunitního systému. V kyselém prostředí se daří zánětům, infekcím, stoupá kazivost zubů a vzrůstá i riziko vzniku rakoviny. Protože zelená šťáva je mírně zásaditá, dokáže Ječmen tento stav zvrátit a nastolit acido-alkalickou rovnováhu. Známkou toho je zmizení pálení žáhy.