MycoMedica Maitake extrakt je asi 20x koncentrovanější než sušený prášek z hub, proto je jeho účinek efektivnější! Obsah polysacharidů v extraktu MycoMedica Maitake je minimálně 25% (250mg/g).
O Maitake
Maitake parazituje v přírodě na kmenech dubů. Maitake v překladu z japonštiny znamená tančící houba, protože lidé tančili radostí, když tuto chutnou a terapeuticky ceněnou houbu našli. Najít divoce rostoucí Maitake je obtížné, houba byla velmi drahá, a tak houbaři místa nálezu tajili a často se tato informace předávala z generace na generaci.
V Číně se užívala již dobách dynastie Han (206-210 n.l.). Dnes se zkoumá její velmi silné protinádorové působení.
Podle tradiční čínské medicíny a soudobých výzkumů působí Maitake příznivě u stavů jako je:
-
metabolický syndrom - snižuje ukládání tuku v tkáních, což podporuje snižování nadváhy
-
nádorová onemocnění – díky výjimečnému souboru polysacharidů má Maitake silné protinádorové účinky zejména u nádorů mozku, plic, prsu, žaludku, jater či střev
-
snižuje vedlejší účinky chemoterapie
-
diabetes – Matake dokáže regulovat krevní cukr a proto příznivě působí u pacientů s diabetem
-
hemeroidy – užívá se jako podpora u konvenční terapie hemeroidů
-
cholesterol – Maitake má schopnost snižovat úroveň „špatného“ LDL cholesterolu v krvi
-
oslabená imunita – díky silnému zastoupení betaglukanů má Maitake silné imunostimulační účinky
-
hypertenze – soudobé studie ukazují vliv Maitke na snižování vysokého krevního tlaku
-
Crohnova choroba – dokáže zmírňovat průběh tohoto zánětlivého onemocnění
-
má antimutagenní účinky
-
prevence a doprovodná léčba rakoviny prsu, plic, jater
a pankreatu
-
osteoporóza - podporuje kostní systém
Dávkování:
-
při zdravotních problémech: 3-4 kapsle denně do zmírnění problémů (je vhodné poradit se s lékařem či praktikem čínské medicíny)
-
při preventivním užívání: 1-2 kapsle denně (2-3 měsíce v roce)
-
kapse užívejte na lačno (min.20 minut před jídlem či 30 minut po jídle), zapíjejte vodu nebo slabým čajem
Charakteristika z pohledu tradiční čínské medicíny
Účinky podle tradiční čínské medicíny:
Maitake se podle tradiční čínské medicíny podává u oslabené Qi sleziny a žaludku. Užívá se zejména u stavů oslabeného trávení, nadýmání, kašovité stolice, nechutenství… Výrazná je její funkce odvádět z organismu vlhkost. Podle teorie čínské medicíny je nejčastější příčinou nadváhy oslabená Qi sleziny, která nedokáže řádně zpracovávat potravu a tekutiny a dochází k hromadění a usazování vlhkosti v těle.
Maitake je proto výborným pomocníkem při boji s nadváhou.
Staří čínští lékaři dokázali využít i její výrazné protinádorové, imunostimulační a adaptogenní účinky. V tradiční medicíně se užívá i k léčbě diabetu – dokáže snižovat hladinu cukru v krvi a zvyšovat citlivost na inzulín u diabetiků.
Obsah balení: 90 kapslí á 500mg extraktu
Upozornění:
Produkt není určen pro děti do 3 let, pro těhotné a kojící. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Uchovávejte mimo dosah dětí. Produkt neslouží jako náhrada pestré stravy. Neobsahuje efedrin, kofein, lepek, konzervační látky, barviva ani cukr.
Další zajímavé informace o sběru, výskytu a pěstování Maitake od odborníka na slovo vzatého: Paul Stamets, Maitake: The Magnificent "Dancing" Mushroom
Informace uvedené na této webové stránce jsou poskytovány pouze pro informační účely a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Pro informace o zdravotním stavu se poraďte s lékařem.
Produkt MycoMedica Maitake je schválen Ministerstvem zdravotnictví ČR pod č.j. OVZ-35.1-21.04.2011-45938.
Reference, výzkumy a další zdroje ke studiu:
Valíček, Pavel: Houby a jejich léčivé účinky, Start, 2011
Powell, Martin: Medicinal Mushroom – A Clinical Guide, Mycology Press, 2010
Bensky, Dan: Chinese Herbal Medicine: Materia Medica, Eastland Pr., 1993
Ando, Vladimír: Farmakologie klasické čínské medicíny, Svítání, 2007
Valíček, Pavel: Léčivé rostliny Číny a Vietnamu1., 2., Start, 2009-10
Hobbs, Christopher: Medicinal Mushrooms, Botanica Press, 2002
Stengler, Mark: The Health Benefits of Medicinal Mushrooms, Basic Health Publications, 2005
Adachi K, Nanba H, Otsuka M, Kuroda H. Blood pressure lowering activity present in the fruit body of Grifola frondosa (maitake). Chem Pharm Bull 1988;36:1000–6.
Dharmananda, S., 1988. Medicinal Mushrooms. Bestways Magazine, July, pp. 54-58.
Fullerton SA, Samadi AA, Tortorelis DG, et al. Induction of apoptosis in human prostatic cancer cells with beta-glucan (Maitake mushroom polysaccharide). Mol Urol 2000;4(1):7-13.
Cui FJ, Li Y, Xu YY, et al. Induction of apoptosis in SGC-7901 cells by polysaccharide-peptide GFPS1b from the cultured mycelia of Grifola frondosa GF9801. Toxicol In Vitro 2007 Apr;21(3):417-
Cui FJ, Tao WY, Xu ZH, et al. Structural analysis of anti-tumor heteropolysaccharide GFPS1b from the cultured mycelia of Grifola frondosa GF9801. Bioresour Technol 2007 Jan;98(2):395-401.
Gu CQ, Li J, Chao FH. Inhibition of hepatitis B virus by D-fraction from Grifola frondosa: synergistic effect of combination with interferon-alpha in HepG2 2.2.15. Antiviral Res 2006 Nov;72(2):162-5.
Gu CQ, Li JW, Chao F, et al. Isolation, identification and function of a novel anti-HSV-1 protein from Grifola frondosa. Antiviral Res 2007 Sep;75(3):250-7.
Hobbs C. Medicinal Mushrooms. Santa Cruz, CA: Botanica Press, 1995, 110–5.
Hobbs, C. 1997. Overcoming Chronic Fatigue (Traditional remedies for a modern disease). Veggie Life, Jan. Vol 5: #5, pp. 56-59.
Hong L, Xun M, Wutong W. Anti-diabetic effect of an alpha-glucan from fruit body of maitake (Grifola frondosa) on KK-Ay mice. J Pharm Pharmacol 2007 Apr;59(4):575-82.
Chang R, 1996. Functional properties of edible mushrooms. Nutr Rev 54(11), S91-S93
Chilton, J. 1993. What are the health benefits of mushrooms? Let's Live, Dec., pp. 24-29.
Jones, 1997. An ancient Chinese secret promotes longevity and endurance. Healthy & Natural Journal, vol. 3, issue 3, pp. 90-93.
Kodama N, Komuta K, Nanba H. Effect of Maitake (Grifola frondosa) D-Fraction on the activation of NK cells in cancer patients. J Med Food 2003;6(4):371-377.
Konno S. Potential growth inhibitory effect of maitake D-fraction on canine cancer cells. Vet Ther 2004;5(4):263-271.
Konno S, Maitake SX-fraction: Possible hypoglycemi effect on diabetes mellitus. Altern Comp Ther. 2001;7:366-370
Kubo K, Nanba H. Anti-hyperliposis effect of maitake fruit body (Grifola frondosa). I. Biol Pharm Bull. 1997;20:781-785.
Kubo K, Aoki H, Nanba H. Anti-diabetic activity present in the fruit body of Grifola frondosa (Maitake). I. Biol Pharm Bull. 1994;17:1106-1110.
Law, David, 1996. Fungi as a platform for new medicine. Mushroom World, December, 1996.
Li X, Rong J, Wu M, et al. [Anti-tumor effect of polysaccharide from Grifola frondosa and its influence on immunological function]. Zhong Yao Cai 2003;26(1):31-32.
Lin JT, Liu WH. o-Orsellinaldehyde from the submerged culture of the edible mushroom Grifola frondosa exhibits selective cytotoxic effect against Hep 3B cells through apoptosis. J Agric Food Chem. 2006 Oct 4;54(20):7564-9.
Matsui K, Kodama N, Nanba H. Effects of maitake (Grifola frondosa) D-Fraction on the carcinoma angiogenesis. Cancer Lett 10-30-2001;172(2):193-198.
McDougall, H. 1998. Detoxification. Veggie Life, March, pp 30 - 35.
Mohammed, Gina, 2010. Boost Your Immunity with Gourmet Mushrooms - Shiitake, Maitake and Reishi pack potent disease-fighting compounds. The Herb Companion August/September 2010
Nanba H, Hamaguchi AM, Kuroda H. The chemical structure of an antitumor polysaccharide in fruit bodies of Grifola frondosa (maitake). Chem Pharm Bull 1987;35:1162–8.
Nanba H. Immunostimulant activity in vivo and anti-HIV activity in vitro of 3 branched b-1-6-glucans extracted from maitake mushrooms ( Grifola frondosa). Amsterdam: VIII International Conference on AIDS, 1992 [Abstract].
Preuss HG, Echard B, Bagchi D, et al. Enhanced insulin-hypoglycemic activity in rats consuming a specific glycoprotein extracted from maitake mushroom. Mol Cell Biochem 2007 Dec;306(1-2):105-
Shirota, M, 1996. What You Should Know About Medicinal Mushrooms. Explore! vol. 7, issue 2, pp. 48-52.
Smith, C. 1994. Gold medal herbs. Natural Health May/June, pp. 85-87
Smith, J,., Rowan, N., Sullivan, R. 2001. Medicinal mushrooms: their therapeutic properties and current medical usage with special emphasis on cancer treatments. Click Here for monograph.
Steinman, D., 1995. Potent protectors. Natural Health, Nov-Dec. pp. 92-95; 134-135.
Weil, A. 1993. Boost immunity with mushrooms. Natural Health, May-June, pp. 12-16.
Wiley, C. 1991. The medicinal side of mushrooms. Vegetarian Times, March 1991.
Wu MJ, Cheng TL, Cheng SY, et al. Immunomodulatory properties of Grifola frondosa in submerged culture. J Agric Food Chem 2006 Apr 19;54(8):2906-14.
Yamada Y, Nanba H, Kuroda H. Antitumor effect of orally administered extracts from fruit body of Grifola frondosa (maitake). Chemotherapy . 1990;38:790-796.
Yang BK, Gu YA, Jeong YT, et al. Chemical characteristics and immuno-modulating activities of exo-biopolymers produced by Grifola frondosa during submerged fermentation process. Int J Biol Macromol 2007 Aug 1;41(3):227-33.