Zelené maté (Yerba maté, Mate Green) je pravděpodobně nejoblíbenější jihoamerický nápoj, který se připravuje z lístků cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis).
Maté je známé především svými výraznými povzbuzujícími účinky. Obsahuje kofein, minerální látky (magnesium, vápník, draslík, železo, křemík, fosfor aj.), vitamíny A, B, C, E, beta karoten a antioxidanty. Díky vysokému množství vitamínu C pomáhá léčit nachlazení.
Maté také podporuje funkci ledvin, zlepšuje látkovou výměnu, normalizuje hladinu cukru v krvi a posiluje imunitní systém. Obyvatelé Jižní Ameriky pitím maté tlumí pocit hladu. V dnešní době se tato vlastnost využívá při různých redukčních dietách. Odvar z listů má posilující účinky na nervový systém, podporuje trávení a má diuretické účinky.
Maté není čajem v pravém slova smyslu, protože se nepřipravuje z čajovníku nýbrž z lístků cesmíny paraguayské, což je stále zelený strom. Roste především na území Argentiny, Brazílie, Chile a Paraguaye.
Listy cesmíny paraguayské obsahují až dvě procenta kofeinu, teofylin, silice, vitamíny A, B a C a a v neposlední řadě antioxidanty.
Tradičně se popíjí z kalabasy s bombillou, kalabasa - vydlabaná tykev, bombilla - kovová trubička se sítkem na spodním konci.
Doporučená příprava:
0,5 litru čaje:
první nálev - 10-40 g čaje zalít cca 80°C převařenou vodou do kalabasy.
Druhý nálev - zalít cca 85°C převařenou vodou do kalabasy. Pokud nemáte kalabasu lze použít porculán nebo sklo.